top of page

Het Restaurant

Ons unieke restaurant is gevestigd pal aan de Beulakerwijde, het grootste van de Gieterse meren. Op deze plek lag ooit het dorpje Bodelaeke. Net als Giethoorn en vele andere dorpjes in het nationaal park De Weerribben-Wieden in de 15e eeuw gesticht als nederzetting door de veenarbeiders. De naam betekent letterlijk Huisje (bode) aan het water (Laeke). De inwoners leefden van de turfwinning in de omgeving. Turf was een zeer belangrijke bron brandstof in die tijd. De turf werd in lange banen uitgebaggerd waarbij met steeds een strookje vrij hield om daar de gewonnen turfbagger op te laten drogen. Deze lange banen werden steeds breder gemaakt en de strookjes voor het drogen steeds smaller. Dit resulteerde in steeds grotere golfslag en de nodige overstromingen. In 1775 zorgde een grote storm voor het einde van Bodelaeke. Slechts 2 huizen en een kerk overleefden deze ramp. In een storm in 1825 verdwenen ook deze onder water.

c535fa_97f59afdaf924439bb49377931669970_mv2.webp
c535fa_251796d6cfe24227a082490b3587631a_mv2.webp

Ons verhaal

De eeuwenlange ervaring met het water als inkomstenbron, maar misschien ook wel als grootste gevaar is een grote inspiratie voor ons als restaurant. Ons restaurant is nu gevestigd aan de prachtige eigen haven met uitzicht op de Beulakerwijde. Op de plek waar ooit het dorpje Bodelaeke heeft gestaan zijn nu prachtige water villa’s als onderdeel van Waterresort Bodelaeke, steeds omringt door water met een knipoog naar de vrije stroken land voor de turfbagger. Dit uitzicht geeft een prachtig decor voor een goed begin van een dagje Giethoorn, een smaakvolle lunch, lekkere borrel of een uitgebreid diner. Eigenaar en chefkok Thijs is opgegroeid in het midden van De Weerribben-Wieden in het dorpje Nederland, niet ver van Giethoorn. Dit prachtige natuurgebied, met ook zijn kwetsbaarheid, geldt dan ook als een belangrijke inspiratiebron voor de gehele bedrijfsvoering. Lokale producten voeren de hoofdmoot in de gehele villa, waar lokale producten niet mogelijk zijn, werken we met zoveel mogelijk duurzame en/of biologische alternatieven. Van die lokale en duurzame producten maken we graag herkenbare gerechten maar niet alledaags. Deze visie voeren we niet alleen uit op deze prachtige locatie in Giethoorn, maar sinds 2019 zijn wij eigenaren van Villa Kalkoven in Meppel. In dit unieke rijksmonument, in zijn hoogtijddagen opgestookt met de turf uit de Weerribben, hebben wij al vele dierbare momenten voor onze gasten kunnen creëren.  

- Thijs & Stefan

Team Villa Bodelaeke

bottom of page